Zingen in sfeer van Christmas Carols

Christmas CarolsFoto: Pixabay

Je kent ze vast van een kerstfilm: zingende groepjes mensen op straat die tijdens de kerstdagen gezellig samen liedjes zingen. In de sfeer van deze Christmas Carols organiseert dirigente en zangeres Marije Rommes in het Dominicanenklooster een gezellige zangavond.

Marije Rommes, Sopraan, woonde een aantal jaren geleden in Londen en startte daar als dirigente en zangdocente met een groepje mensen die samen kerstliedjes zongen. Terug in Zwolle bedacht ze dat dit hier toch ook moest kunnen. “Inmiddels doe ik dit al weer een aantal jaren en het loopt goed. Het doel van zo’n eenmalige gezellige zangavond is om vooral in een ontspannen sfeer lekker veel te zingen. Het mooie van deze avonden is dat de groep altijd heel divers is: mensen van allerlei leeftijden, rangen en standen komen samen om mooie kerstliederen ten gehore te brengen.”

Rommes laat in anderhalf uur tijd de mensen zo’n vijf tot zeven stukken zingen, variërend van het welbekende Jingle Bells tot Nederlandse kerstliedjes. “Het mooie ervan vind ik altijd dat mensen verrast zijn dat het lukt om deze stukken voor een groot deel ook meerstemmig te zingen. Dat probeer ik ze aan te leren, en dat lukt meestal ook gewoon. Je hoeft ook helemaal geen ervaren zanger te zijn om hieraan mee te doen. Sterker nog, je mag ook gewoon koudwatervrees hebben en het voor het eerst komen doen.”

Omdat anderhalf uur zingen best lang is, wordt de zang afgewisseld door een kerstverhaal, verteld door dominicaan Kees Nypels. Uiteraard ontbreken ook de kerstkransjes niet, en is er pianobegeleiding. Rommes vertelt over haar ervaringen. “Het is helemaal niet de bedoeling dat mensen het gevoel krijgen dat ze daarna ook iets met zingen of een koor moeten gaan doen, maar het kan natuurlijk wel. Het bijzondere is dat het een eenmalig samenzijn met wildvreemden kan zijn.” Dat Rommes toch in staat is om een band te smeden met beginnend zangers blijkt wel uit het feit dat een koor welke zij dirigeert ontstaan is uit één van haar andere activiteiten.

“Ik geef de cursus Zingen met Zelfvertrouwen. Uit die cursus is het koor Het Zwols Akkoord ontstaan, aangevuld met mensen die in eerder met de kerstliedjes-avond hebben meegedaan. Ook dat koor bestaat uit allerlei types: van studenten tot moeders met kinderen, tot 50-plussers. En iedereen gaat leuk met elkaar om en helpt elkaar. Dat is toch een mooi uitvloeisel van de kerst.”
Meezingen? Dat kan op dinsdagavond 19 december van 18.30 tot 20.00 uur in de refter van het Dominicanenklooster.

Aanmelden via www.singlalala.nl. Kosten zijn 12,50 euro.

Bron: De Peperbus

(Visited 63 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *