Vogeltentoonstelling in Montfoort

Vogeltentoonstelling
Vogelvereniging De Hollandse IJssel in Montfoort werd 33 jaar geleden opgericht. Joop Deurloo was in 1984 de eerste voorzitter en Leo Bocxe hanteert sinds 1998 de voorzittershamer. De dit weekend te houden vogeltentoonstelling was voor Zenderstreeknieuws een goede aanleiding om hierover wat meer te weten te komen.

Montfoort – Samen met Piet Duivendijk en Theo van Vliet vormt Leo Bocxe het dagelijks bestuur. ‘Het houden en verbeteren van gezonde vogelsoorten’ is een van de doelstellingen van de vereniging die is aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. De 50-plussers zijn in de meerderheid, maar ook jongere liefhebbers treden met enige regelmaat toe. “Met de paplepel heb ik mijn interesse en liefde voor de tropische vogeltjes meegekregen. Mijn moeder had in de jaren ’50 al vogeltjes en ook mijn kleinzoon Tom is inmiddels met het virus besmet.”

De wereld van de tropische vogels is een reis door vele landen. Binnen de vereniging zijn de kanaries (zang, postuur of kleur) en de tropische vogels zoals de zebravink, javaanse meeuw, napoleon, blauwborst of Japanse nagtegaal en de parkieten, de voornaamste groepen. Neem alleen al de postuurkanarie. Daarin zitten weer de Lizard en de Glosker, die Bocxe zelf houdt en kweekt. “De Glosker heeft een koddig toupetje, maar de Lizard kenmerkt zich door zijn verendek en variabele cap. De broedtijd is 14 dagen tot een maand.” Leo Bocxe kweekte dit jaar 70 kanaries die voorzien zijn van een blauwe ring, de kleur voor 2017. Behalve uit Montfoort komen de leden onder andere uit Oudewater, Nieuwegein en Benschop.

De kanarie dankt zijn bekendheid niet alleen te aan zijn zang of kleur, maar doordat het vogeltje erg gevoelig is voor mijngas en koolmonoxide heeft het in de vorige eeuw ook veel betekend voor de mijnwerkers.

Leo Bocxe kijkt met belangstelling uit naar de Wereldtentoonstelling die in 2019 in Zwolle wordt gehouden. Met bezoekers vanuit de hele wereld zijn daar vele duizenden vogeltjes te zien en te horen.

Van 23 tot en met 25 november wordt in Zalencentrum St. Joseph in Montfoort de 32e editie van de Vogeltentoonstelling gehouden. Leden van Vogelvereniging De Hollandse IJssel laten dan aan iedereen die daar belangstelling voor heeft, hun mooiste kanaries, tropische vogels en parkieten zien. Tijden: donderdag van 20.00 tot 22.00 uur; vrijdag van 11.00 tot 22.00 uur; zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

Bron: noord zenderstreeknieuws
Foto: Alsen/Pixabay

(Visited 74 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *