‘Stoomcursus’ horeca om vacatures in Vechtdal op te lossen

Tien weken werken en leren in de horeca en recreatie. Daarmee willen het Werkgevers Servicepunt Regio Zwolle, Alfa-college Hardenberg en de KHN-afdelingen de ‘mismatch’ tussen vacatures en werkzoekenden op horecagebied in het Vechtdal opheffen.

Daarvoor start er binnenkort op het Alfa-college in Hardenberg een korte 10-weekse opleiding basisvaardigheden voor horeca en recreatie. De verkorte opleiding is specifiek voor herintreders, reïntegratie, ouderen, zij-instromers, nuggers (niet uitkeringsgerechtigden) en ook juist de mensen die in de kaartenbakken van het UWV of de gemeente zitten die eerder niet aan de bak kwamen. 

Behoud uitkering
UWV en gemeente bieden kandidaten mensen de kans om met behoud van uitkering in eerste instantie deze opleiding te volgen. De werkgevers nemen de kandidaten in (tijdelijke) dienst en nemen de opleiding voor hun rekening. Het is een combinatie van werken en leren. 
Frans Heerink uit Ommen, ‘trainer in gastvrijheid’, staat aan de wieg van het plan. ,,Ik geef lezingen, trainingen en meer in de horeca en recreatie, ik zit bij leidinggevenden, ik spreek de chef-koks en restaurantmanagers en die hebben geen personeel. Ik zie dus dat er een mismatch is tussen capaciteiten van werkzoekenden en de vaardigheden die gevraagd worden. Ondertussen is er wel een schreeuwend tekort aan personeel.” 

Serveertechniek
Heerink zegt dat mensen vaak wel de benodigde sociale vaardigheden en dergelijke hebben en de goede motivatie om te werken. ,,Maar ze missen juist de basisvaardigheden in de horeca, de looptechnieken, met een plateau lopen, serveertechnieken, draagtechnieken. Als je het hebt over de keuken, dan gaat het over snijtechnieken en dergelijke. Daar springt deze opleiding op in. De opleiding is voor 10 weken.”
 Op het Alfa-college Hardenberg zit ook de reguliere horeca-opleiding. ,,Dus daar kunnen mensen na die tienweekse opleiding ook nog instromen in een reguliere leer-werkopleiding om zich het vak eigen te maken.”

Nieuwe bedrijven
Uit marktonderzoek van Horeca Nederland en SVH is gebleken dat de komende jaren 90.000 mensen nodig zijn om aan de personeelsvraag in de horeca te voldoen. ,,De scholen (mbo) kunnen er maar 11.000 afleveren. Maar we kunnen ook mensen inzetten die eerder misschien buiten die arbeidsmarkt stonden. Die vroeger op papier afvielen, zoals 50-plussers of vanuit een andere achtergrond.” 
Alleen al in Zwolle bijvoorbeeld zijn de afgelopen paar jaar 50 nieuwe horecabedrijven erbij gekomen, zegt Heerink. ,,Omdat uit eten gaan hot is, mensen hebben ander gedrag, ze gaan vaker uit eten, voor minder geld. Het is booming.”
Geïnteresseerden kunnen donderdag 5 april naar een speciale wervings- en kennismakingsdag in het Alfa-college in Hardenberg. Bezoekers kunnen in gesprek met werkgevers uit Dalfsen, Ommen en Hardenberg. Er is mogelijkheid tot proeven en zelf ervaren.

Bron: De Stentor
Foto: Arttabel/Pixabay

(Visited 53 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *