Handboogschutterskringen La Chaine d’Or en Sint-Paul zijn 150 jaar geleden opgericht

Bij de Sportraad zijn nu nog drie handboogverenigingen aangesloten: Broederliefde (voor 50-plussers) in het sportcentrum Houtemveld, La Chaine d’Or (voor volwassenen en 50-plussers) aan de Tricotstraat en Robin Hood Tienen (voor 8- tot 18-jarigen, volwassenen en 50-plussers) sedert een jaar aan de St.-Truidensesteenweg 612. Broederliefde is  waarschijnlijk de oudste club, uit 1858. 

In de stadsgids van 1970 werden nog vier andere handboogverenigingen vermeld (St.-Sebastiaan, Croone’s Vrienden, St.-Franciscus, St.-Jozef). Samen met bolboog- en kruisboogschutters vormden ze sedert 1969 de verbroedering  Archery. Die bond was lid van de nationale federatie. Met de kermis organiseerde het verbond o.a. een tornooi over heel de Grote Markt.

La Chaine d’Or (COT) bestaat sinds 1868 en kan dit jaar zijn 150ste verjaardag vieren. Maar de diefstal van een stel dure bogen bracht het voortbestaan in gevaar. Vijf jaar geleden zag voorzitter Guillaume Gelpkens het somber in: “De diefstal kan de doodsteek voor de Tiense doelschuttersvereniging La Chaine d’Or zijn. De vereniging werd opgericht in 1868 en telt nu vijftien leden. Maar al ons materiaal is weg.”

De schutterskring Sint-Paul bestaat ook 150 jaar. Dat wil zeggen begin 1978 had die er 110 volle jaren opzitten. Toen werd geschoten aan de Onze-Lieve-Vrouw ten Steenstraat, in twee aaneengesloten spoorwegwagons. Die vormen zowel de schietstand als het clublokaal. Sint-Paul organiseerde jaarlijks een tornooi ten voordele van Huis in de Stad. Deelnemers kwamen uit een grote regio van Evere tot Hasselt. Een dag per week leerden de schutters de gehandicapten zelf schieten. 

Bron: Nieuwsblad.be
Foto: Claudiox/ Pixabay

(Visited 49 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *