Gezellige avond voor de 50-plussers tijdens jubileumfeest van Nietap-Terheijl

Nietap-TerheijlHet jubileumfeest van Nietap-Terheijl is zaterdag informeel begonnen met Hemmeltied vanuit Café De Waag. Het bekende radioprogramma in de Drentse taal besteedde veel aandacht aan het dubbeldorp.

Het feest wordt komend weekend voortgezet. Om het dorp een vrolijke aanblik te geven zijn de straten versierd, met elk een eigen thema. Tijdens de officiële opening van de feestweek zal de straat met de mooiste en origineelste versiering bekend gemaakt worden. Inwoners wordt gevraagd de vlag van Nietap-Terheijl uit te hangen (info over die vlag bij Jan Smit 0594-514595).

Van zaterdag 16 juni t/m 23 juni heeft Jan Smit een tentoonstelling met oude foto’s ingericht in Café De Waag. Kunstzinnige Nietappers en Terheijlsters zetten zaterdag 15 en zondag 16 juni hun deuren open. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen achter de Open Deuren, in het atelier, in de schuur, in de tuin, in de kroeg. Sommigen volgden een opleiding, anderen deden cursussen, een aantal is autodidact.

Kunstzinnig
Er is een scala aan kunstzinnige activiteiten: schilderkunst-tekeningen-fotografie-beelden-keramiek-sieraden-textiel-papier-lasersnijden-muziek-gedichten-verhalen, bloemsierkunst en lekkernijen. Er is een plattegrond met een lijst van de deelnemers en verdere informatie verkrijgbaar in De Waag op 16 en 17 juni en op www.nietap-terheijl.nl
De deelnemers zijn te herkennen aan een bord bij de deur of bij de ingang van het pad. De route zal om 12.00 uur worden geopend in Café De Waag. De Waag vormt het startpunt van de route, die vervolgens zowel lopend als fietsend willekeurig door het dorp kan worden afgelegd. (Meer info bij Tiedia Dussel 06-15422629 en Henny Zikken 06-20930620.)

Woensdag 20 juni is er vanan 18.00 uur een optocht met versierde fietsen en fietsclub “Oude Fietsen”. De kinderen versieren overdag op school hun fiets tot een feestelijk geheel. Kinderen die niet op De Flint zitten kunnen hun fietsen van 14.00 tot 15.00 uur versieren bij Wijke Winter aan de Natuurschoonweg 10. Om 18.00 uur zal de stoet onder muzikale begeleiding een rondrit maken en is het de bedoeling dat alle inwoners aansluiten om naar de officiële opening te gaan.

Taart
Voor de wedstrijd Lekkerste taart van Nietap en Terheijl kunnen om 18.30 uur eigengemaakte taarten worden ingeleverd, die door een vakkundige jury zal worden beoordeeld. Burgemeester Klaas Smid geeft tijdens het feest (vanaf 19.00 uur) het startsein en aansluitend is er de presentatie van het boek over Terheijl door uitgeverij Servo: “Terheijl, een parel in de kop van Drenthe”.

Aansluitend is de bekendmaking ‘Mooist versierde straat’ en ‘Lekkerste taart van Nietap en Terheijl’. Om 20.00 uur is de oriënteringstoer op de fiets voor het hele gezin. Tijdens deze oriëntatietoer van ca 12 km in en om Nietap en Terheijl, zullen aan de hand van spannende en cryptische elementen de deelnemers worden uitgedaagd. Onderweg wordt getrakteerd. Deelnemers moeten zelf een pen en kompas meenemen.

Dropping
Donderdag 21 juni is er om 19.00 uur de Puberdropping-Teenage avond. Op deze avond zullen de tieners gedropt worden om vervolgens tijdens een spannende tocht weer terug te keren in Nietap. De dropping wordt georganiseerd voor de jeugd van het voortgezet onderwijs. Om 19.00 uur verzamelen bij De Waag met eigen fiets. Deelnemers moeten woonachtig zijn op Nietap/Terheijl, dus geen vriendjes van buitenaf.

Er is een gezellige avond voor de 50-plussers vanaf 20.00 uur in de grote zaal van De Waag, met een optreden door het koor Very Old Friends. De VOF is ontstaan uit een groep mannen en vrouwen van het voormalige shantykoor van Nietap. Ook zal er op deze avond een stuk worden opgevoerd door enkele leden van het voormalige nieuwjaarscabaret.

Vrijdag 22 juni is er vanaf 18.30 uur een thema-avond. Voor De Waag zal een plein ingericht worden waar iedereen Bourgondisch kan eten en drinken. Met een groot terras, vlees aan ’t spit en achtergrondmuziek. Het thema van deze avond wordt niet zo nauw genomen en voor de kledij kan gekozen worden tussen alle stijlen van 325 jaar geleden tot het heden.

Musical
Om 19.00 uur is er een musical van obs De Flint. Leerlingen voeren een eigen geschreven musical op waarin men 325 jaar terug gaat in de tijd. De musical wordt opgevoerd in de grote zaal van De Waag en heeft als titel “Zoldergeheimen”. ’s Morgens is er om 10.00 uur een generale repetitie waarbij publiek reeds welkom is. Omdat de ruimte van de zaal beperkt is, gaan bij de eenmalige uitvoering in de avond de ouders en naaste familie van de kinderen voor. Kinderdisco “Glitter en Glamour” is er vanaf 20.30 uur voor de jonge jeugd zal in de grote zaal van De Waag. Na de musical zal de zaal worden omgetoverd tot een heuse disco met een echte deejay.

Zaterdag 23 juni is er de Nietap Fair (11.00 uur). Net als drie jaar geleden wordt er in het Natuurschoonbos op de plek van het voormalige hertenkamp een fair gehouden. Plaatselijke ondernemers presenteren met hun kramen onder andere streekproducten. Ongeveer dertig kramen zullen in een kring worden opgesteld, met in het midden een terras. Voor de kinderen is er een springkussen. Toneelvereniging NOZWZ voert een aantal keren het stuk “Paardenvijg” op. Voor de mensen die slecht ter been zijn, rijdt er een janplezier vanaf café de Waag via de speeltuin naar de fair.

Highland Games
Highland Games zijn er vanaf 14.00 uur. Traditionele clanspelen uit de Schotse Hooglanden van de 19e eeuw. Voor straat- en dorpsgenoten zijn er spelen voor jong en oud. Iedereen kan meedoen, alle onderdelen zijn aan te passen van licht tot zwaar, van makkelijk tot moeilijk. Ook zijn er traditionele Schotse versnaperingen.

Om een goede bodem te leggen voor de afsluitende feestavond, is er bij het einde van de games een barbecue. De feestweek zal worden afgesloten met een spetterende feestavond voor jong en oud. De deuren van De Waag zullen om 21.00 uur open gaan. Na een afsluitende speech van de voorzitter van de Buurtschap zal coverband Face to Face de dansmuziek verzorgen en kan er nagepraat en gelachen worden over de gebeurtenissen van de afgelopen 325 jaar.

Bron: terapelercourant
Foto: PublicDomainPictures/Pixabay

(Visited 82 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *