Berna’s gymgroep houdt senioren in beweging

Berna's gymgroep“Nog een keer. Omhoog en terug. Omhoog en terug. De andere kant. Omhoog en… Met twee voeten. Tenen, hakken. Tenen, hakken. Een twee, een twee, een twee. Klein stukje opbeuren die voeten. Vanuit de heupen en de rug. En nu even goed uitschudden.”

Tot slot nog een balspel. Gevolgd door de ‘cooling down’. De ouderen doen precies waartoe Berna Lebbink hen oproept. Zelf met haar 73 jaar ook niet meer de allerjongste leidt zij een gymgroep voor 50-plussers. Al dertig jaar. Iedere donderdagmorgen komen een kleine tien mannen en vrouwen, in leeftijd variërend van 70 tot een eindje in de 80, bijeen in het buurtcentrum achter de voormalige School met de Bijbel in Veldhoek.

Om te bewegen, want dat is goed voor lijf en leden. Berna weet dat als geen ander. Als astmapatiënt gebruikte zij vanaf haar tienerjaren een bont assortiment aan medicijnen. Maar sport en beweging bieden evenzeer soelaas. Op haar veertigste ging de Zelhemse met haar man Ben hardlopen bij atletiekclub Argo in Doetinchem. Waar ze als vrijwilligers inmiddels niet meer weg te denken zijn, hetgeen de Koning twee jaar geleden deed besluiten hen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

En dan zijn daar dus de gymlessen. Ook daarin is het echtpaar twee handen op één buik. In de wijde omgeving van Zelhem. Onder auspiciën van verschillende verenigingen die onlangs zijn gefuseerd tot Dynamic. Zowel de jeugd als gehandicapten en huisvrouwen konden al eind jaren ’70 op Berna’s heilzame lessen rekenen. En sinds 1988 ook senioren. Met haar echtgenoot volgde ze een opleiding bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Vereniging, die nadat bobo’s erachter kwamen dat een katholieke ringzwaai net zo goed voor een mens is als een protestantse koprol met andere bonden opging in de Koninklijke Nederland Gymnastiek Unie. “Ik ben graag bezig met mensen”, verklaart ze. En: “Regelmatig en verantwoord bewegen is voor ouderen heel belangrijk. Ik begeleid hen daarin, zodat er geen ongelukken gebeuren. In het begin was het met name aerobics wat de klok sloeg. Op best wel pittige muziek. Nu doen we het kalmer aan.”

De jeugd moet het tegenwoordig zonder Berna’s expertise stellen. Een groepje huisvrouwen heeft ze nog wel onder haar hoede. Los van een vereniging. En thans dertig jaar Sportfit 50+, zoals de Veldhoekse seniorenclub van Dynamic door het leven gaat. Marietje Hebbink, bijna 82, is er van begin af aan bij. Als ‘mater familias’ runt ze een grote boerderij in Varssel. Nog altijd druk. Een rug die na een verkeerd behandelde verzwikte voet niet meer verticaal wil weerhoudt haar er evenmin van wekelijks de gym te bezoeken. “Leuk, fijn en goed”, vat ze haar trouwe deelname samen. “Berna doet het prima! En het is een gezellige groep. Met een hechte band. We delen lief en leed. Ik kom altijd met de auto. Rijd nog zelf. Fietsen zou ook wel kunnen. Maar werken op de boerderij, een stuk fietsen, gymmen en weer terug naar huis achter elkaar is toch wel een beetje teveel van het goede”, weet Marietje dat ze geen twintig meer is.

De andere leden van de 50-plus gymgroep beamen de gezelligheid. Jaarlijks vindt een gezamenlijk uitje plaats. Zo maakten de krasse knarren vorig jaar een tochtje met de Fluisterboot in Zutphen. Ook Kerst en Pasen gaan niet onopgemerkt aan de gymnasten voorbij. Dan wordt van een toepasselijke maaltijd genoten. En als het seizoen erop zit, zetten Berna en Ben Lebbink de deuren van hun Zelhemse woning open voor een leuke middag. Bewegen is gezond en houdt je jong. En gezelligheid kent geen tijd.

Interesse om iedere donderdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur deel te nemen aan de gymgroep voor 50-plussers in Veldhoek? Bel voor meer informatie Berna Lebbink op 06-22937645.

Bron: achterhoeknieuwsborculoruurlo
Foto: StockSnap/Pixabay

(Visited 51 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *