70-plussers in Overijssel op fietscursus

FietscursusAlle 70-plussers in Overijssel krijgen mogelijk een training voor het rijden op een elektrische fiets. De provincie speelt met dat idee om zo het aantal ongevallen met e-bikes te verminderen.

Aanleiding is een provinciaal onderzoek waaruit blijkt dat het aantal verkeersongevallen onder fietsende ouderen erg hoog is in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. Uit de cijfers blijkt dat in Overijssel jaarlijks tweehonderd 50-plussers slachtoffer worden van een verkeersongeval. Bij de helft van de incidenten is de persoon 70 jaar of ouder. Vooral het aantal ongevallen op een e-bike is bij 70-plussers opvallend hoog.

Veel ouderen met een e-bike
De provincie maakt zich zorgen, omdat het aantal ouderen dat overstapt op een e-bike nog steeds toeneemt. Ook is het aantal ouderen in Overijssel dat een e-bike bezit is opvallend hoger dan in de rest van Nederland. Daarnaast groeit het aantal ouderen in Overijssel flink: in 2025 is bijna 1 op de 3 inwoners 65-jaar of ouder.

Ouderen op cursus
De provincie overweegt nu als proef alle 70-plussers in Overijssel een e-bike cursus aan te bieden, waarbij een certificaat gehaald kan worden. E-bike trainingen bestaan al voor ouderen, maar uit het onderzoek blijkt dat nog maar 350 mensen in Overijssel zo’n training hebben gevolgd. Als de proef slaagt kan deze ook worden uitgebreid naar 65-plussers.1

Aanpak gevaarlijke plekken
Verder moeten op gevaarlijke plekken snelheidsbeperkende maatregelen worden genomen en wil de provincie meer voorlichting gaan geven over fietsen met hoge snelheid. Ook moet de markering van fietspaden verbeterd worden, waardoor de paden beter zichtbaar worden. ‘Lastige’ kruispunten moeten overzichtelijker worden voor oudere weggebruikers.

Verzoek van PVV
Het onderzoek van de provincie is uitgevoerd in de opdracht van de politiek. PVV-Statenlid Hidde Heutink vroeg er vorig jaar zomer om en het verzoek kreeg een ruime meerderheid in Provinciale Staten.

Bron: rtvoost
Foto: OpenClipart-Vectors/Pixabay

(Visited 42 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *