Ondernemers met een ambachtelijk beroep zoals een schoenhersteller, klusser, pianotechnicus, kledingreparateur, meubelmaker, hoefsmid of lijstenmaker, gaan in hun eigen bedrijf specialistische vakmensen opleiden.
weehonderd vijftigplussers met een uitkering kunnen een van de 24 vakopleidingen volgen bij diverse ambachtelijke bedrijfjes in het hele land.
Dat doen ze onder de vlag van De Ambachtsacademie, een nieuw initiatief van AmbachtNederland. Die heeft 24 opleidingen opgezet volgens het meester-gezelsysteem. Het ministerie van SZW financiert dit project voor 50-plussers. Minister Wouter Koolmees opent dinsdagmiddag de Ambachtsacademie in Den Haag.
Bedrijfsopvolging
,,Wij hebben in de afgelopen jaren met heel veel ondernemers in het kleinschalig ambacht gesproken. Zij ervaren een groot tekort aan vakbekwame nieuwe collega’s en dit tekort wordt nijpender als er geen bedrijfsopvolging is. Oudere ambachtslieden sluiten dan de deur. Daarom hebben we met ervaren ondernemers de handen ineen geslagen om de Ambachtsacademie te ontwikkelen. Er is werk genoeg’’, aldus voorzitter Elrie Bakker van AmbachtNederland.
AmbachtNederland wil de vakopleidingen straks aanbieden aan alle 18-plussers met een mavo-, havo- of mbo-opleiding die met hun handen willen werken en zich willen specialiseren in een ambachtelijk beroep. De overheid zou die vervolgopleiding dan moeten bekostigen.
6.000 werkplekken
Uit onderzoek (van 2015) naar de arbeidsmarktbehoefte binnen de totale ambachtseconomie blijk dat tot 2025 zo’n 450.000 nieuwe vakmensen nodig zijn, aldus AmbachtNederland. ‘Naar schatting komen er in het specialistisch vakmanschap elk jaar circa 6.000 werkplekken vrij, verspreid over een groot aantal branches, aldus de organisatie. De werkplaatsen zijn niet zichtbaar als vacatures omdat het werk voornamelijk door zelfstandige ondernemers zonder personeel wordt uitgevoerd’.
Bron: De Gelderlander