Project om 56-plussers aan de slag te helpen op Bossche (basis)scholen

De gemeente Den Bosch wil 120.000 euro besteden aan een nieuw project om 56-plussers aan de slag te helpen op (basis)scholen. Hiermee zegt de gemeente tegemoet te komen aan een motie waarmee de gemeenteraad vorig jaar vroeg om te kijken naar alternatieven voor de Meesterbeurzen als aanpak van werkloosheid onder 50-plussers.

De gemeente verwacht meer van het nieuwe project. In overleg met (basis)scholen krijgen mensen uit deze doelgroep de kans om met een betaalde baan twee jaar werkervaring op te doen op een (basis)school.

Via Werkpartners detacheert Weener XL werknemers bij de scholen waarbij werkconsulenten voor het eerste jaar een plan maken voor werkervaring. Voor het einde van het schoolwerk wordt met de werkconsulent gekeken naar vacatures.

Uitkering
De gemeente wil het project gedeeltelijk financieren met het Meesterbeurzenbudget waarvoor dit jaar en volgend jaar in totaal 140.000 euro is gereserveerd. De gemeente wil hiervan 60.000 euro besteden aan het project 56+ plus schoolwerk. Voorwaarde is dat deelnemende scholen jaarlijks met hetzelfde bedrag over de brug komen.

In navolging van Tilburg en Eindhoven werd in 2014 in Den Bosch gestart met de Meesterbeurzen voor vijftigplussers. Via dit project kunnen bedrijven nog steeds oudere werkzoekenden een stage-werkplek aanbieden voor een half jaar. De vijftig-plusser behoudt daarbij zijn of haar uitkering en krijgt van de werkgever een vergoeding van 150 euro per maand.

Te laag
Volgens de gemeente blijft net als in Tilburg jaarlijks een deel van het budget liggen. 50-plussers zouden de vergoeding te laag vinden. Ze zouden geen affiniteit hebben met de beurzen en een stage zien als iets voor jongeren. Verder zou het een te grote stap zijn om zelf een plek te regelen.

De gemeente trekt de komende twee jaar jaarlijks 10.000 euro uit voor 25 Meesterbeurzen. Volgens de gemeente past dit beter bij de vraag van de afgelopen jaren. In 2014 waren 100 Meesterbeurzen beschikbaar.

Bron: bd
Foto: Falco/Pixababy

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *