Mijn fietsaccu doet het niet meer, wat nu?

De populariteit van de e-bike is in de afgelopen jaren hard gestegen. Het is zelfs zo dat tegenwoordig bijna een op de drie nieuw aangekochte fietsen een e-bike is. Dit is ook niet gek, aangezien de groeiende 50-plus doelgroep in Nederland met behulp van de elektrische fiets langere afstanden kan afleggen. Voor veel mensen is dit een duurzaam en goedkoop alternatief voor de auto. Een nadeel aan de elektrische fiets is dat de accu zeer kwetsbaar is en dat de prestaties hiervan na een aantal jaar verslechteren.

Een bekend probleem van de elektrische fiets is het slechter worden van de accu na verloop van tijd. Wat kunt u het beste doen als de accu steeds minder lang ondersteuning geeft, of zelfs helemaal niks meer doet? Doorgaans is er in dat geval sprake van slijtage. De energiecellen in de fietsaccu dalen per jaar in laadcapaciteit waardoor de fietsaccu na gemiddeld 5 jaar aan vervanging toe is.

Wanneer de fietsaccu niet meer goed kunt u het beste eerst even langsgaan bij de lokale merkdealer. Middels speciale meetapparatuur kan deze het probleem vaak detecteren en soms direct oplossen. Vaak is een kapotte of versleten accu echter niet door elke dealer te repareren. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een nieuwe fietsaccu aan te schaffen, rechtstreeks bij de fabrikant. Dit is doorgaans relatief duur, aangezien de accu het duurste onderdeel van de elektrische fiets is. Er zijn echter ook compatible accu’s te koop, waarvan de prijs een stuk lager ligt dan die van de originele variant.

Een andere optie is het herstellen van uw oude accu (ook wel fiets accu reviseren genoemd). Hierbij worden de versleten of kapotte energiecellen vervangen door nieuwe. Dit zorgt ervoor dat de batterij zodanig hersteld wordt dat deze weer als nieuw functioneert. Een voordeel hiervan is dat het goedkoper is dan het aanschaffen van een nieuwe accu, omdat veel onderdelen van de accu worden hergebruikt. In Nederland zijn diverse bedrijven die gespecialiseerd in het reviseren van fietsbatterijen. Een nadeel van revisie is dat de gebruiker de fietsaccu vaak minstens een week kwijt is. Hier staat wel een groot prijsverschil tegenover, waardoor men vaak wel bereid is om deze op te sturen.

Foto: slikviditet/Pixabay

(Visited 41 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *