Laatste jubileum voor Seniorcompas in Asten-Someren

SeniorcompasHet Seniorcompas in Asten viert dit weekend het twintigjarig jubileum. Vrijwilliger Johan Hoefnagels: ,,Jammer genoeg gaan we onze 25ste verjaardag niet halen.”

Vrijwel iedereen kent de humoristische reclame wel waarin een oudere de instructie ‘zet de muis in de rechterbovenhoek’ wel heel letterlijk oppakte. Die taferelen zien de cursusleiders van het Seniorcompas tegenwoordig niet meer zo vaak. ,,De senioren van nu zijn veel handiger met computers dan twintig jaar geleden. Toen waren het vaak digibeten die nog nooit met een computer hadden gewerkt”, vertelt voorzitter en cursusleider Peer Custers.

Niettemin is het gebruik van de muis nog steeds een van de eerste dingen die deelnemers aan de cursus ‘Basis Computergebruik’ leren. ,,We beginnen bij de basis, want je steekt er altijd wel iets van op”, zegt Johan Hoefnagels die de basiscursus enkele jaren geleden volgde. Inmiddels assisteert hij bij de lessen. ,,Je hoeft totaal niet technisch te zijn om met een computer om te gaan”, verzekert hij.

Seniorcompas geeft 50-plussers cursussen en workshops op het gebied van onder meer computergebruik, fotobewerking en sociale media. Zo’n drieduizend senioren zijn in de afgelopen twintig jaar wegwijs geworden met de computer en het internet. In de hoogtijdagen kende de stichting 852 leden. Nu zijn er nog een kleine 500 over.

,,Qua leden lijkt het misschien veel, maar we zien de belangstelling echt teruglopen. We geven nu net zoveel cursussen als in de beginjaren”, zegt Custers. Gevraagd of de stichting ten onder gaat aan zijn eigen succes, is Custers duidelijk: ,,Ik denk dat we als stichting ons doel wel hebben bereikt.”

De vrijwilligers zoeken naar mogelijkheden om hun kennis ook in de toekomst aan te blijven bieden aan senioren. ,,Binnen nu en vijf jaar zullen we niet meer bestaan, maar we willen onze leden wel graag laten weten waar ze dan terecht kunnen met hun vragen”, zegt Custers. In september begint het nieuwe cursusseizoen toch weer als vanouds.

Bron: ed
Foto: 6097778/Pixabay

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *