Geldnood bij 50 plussers in Eindhoven

Het aantal Eindhovense 50-plussers dat voor leefgeld of een nood-voedselpakket moet aankloppen bij het Steunpunt Materiële Hulpvragen in de Catharinakerk neemt toe.

Dat sluit aan bij de armoedecijfers die het CBS vorige week presenteerde: Onder Nederlanders zijn in de leeftijdsgroep 63 tot 65 jaar de meeste lage inkomens te vinden. Veel 55-plussers zijn door de crisis hun werk kwijt geraakt, vinden geen nieuwe baan en zitten met een uitkering hun tijd uit tot hun pensioen.

Chronische ziekte
Daarbij komt dat ouderen vaker een chronische ziekte hebben en elke maand geld kwijt zijn aan medicijnen, aldus spreekuur-medewerkster Moniek Gabrieel. De vrijwilligers van het Eindhovense steunpunt zien ook een mentaliteitsverschil met jongere Nederlanders. ,,Ouderen zijn gewetensvol. Ze betalen rekeningen op tijd, vinden dat ze rond moeten kunnen komen van wat ze krijgen”, zegt bestuurslid Nonny Bakens. ,,Ze schamen zich kapot als dat niet lukt.” ,,Sparen is er voor veel mensen niet bij”, zegt spreekuur-medewerkster Mary Wils. ,,Ze kunnen het net redden, tot er iets mis gaat.”

Een paar maanden terug kwam er zo via WIJeindhoven een 64-jarige Eindhovense op het spreekuur. ,,Haar wasmachine was stuk en ze had geen geld om een nieuwe te betalen. Ze had nog schulden uit de tijd dat haar dochter bij haar woonde, en moest rondkomen van 6,39 euro per maand. Zes euro!”, zegt Bakens.

,,WIJeindhoven is heel bevlogen met haar zaak bezig, maar kan haar geen geld geven.” Het Steunpunt is er dan om de ergste druk van de ketel te halen, met dank aan sponsoren en subsidie van de gemeente. ,,Wij hebben in dit geval leefgeld gegeven voor tien dagen, en een tweedehands gereviseerde wasmachine geregeld.” Na intern overleg is besloten om hier ook nog een stap extra te doen. ,,We hebben de achterstallige premie voor de zorgverzekering betaald, om te voorkomen dat de problemen erger worden.” Want wie in Nederland zijn zorgpremie niet betaalt, wordt als wanbetaler verplicht een veel hogere premie te betalen.

Nederland kent ook regels die mensen met schulden moeten beschermen. De zogenoemde ‘beslagvrije voet’ zou ervoor moeten zorgen dat ze altijd genoeg overhouden om van te leven. ,,Maar vanuit het incasso- en deurwaarderscircuit is het rücksichtslos inhalen”, zegt Bakens. ,,Als niemand daarop toeziet, als zo’n oudere alles betaalt, dan kan hij of zij dus toch in zo’n situatie terechtkomen.”

Hulpinstanties
De meeste mensen die bij het Steunpunt komen zijn daar naar toe verwezen door hulpinstanties als Neos, het Leger des Heils, het St. Anna Klooster, GGzE en WIJeindhoven. Het totaal aantal blijft stabiel op circa 1200 personen per jaar. Maar steeds vaker hebben zij verschillende problemen tegelijk: mensen zijn psychisch of lichamelijk niet gezond, dakloos, hebben schulden, zijn niet in staat hun eigen zaakjes te regelen.

In Nederland hamerde de (rijks)overheid er de afgelopen jaren op dat mensen zelfredzaam moesten zijn. ,,Ik ben blij dat de gemeente Eindhoven en WIJeindhoven daar nu op terug komen, door inlooppunten in de wijken op te zetten en door meer mensen met budgetbeheer te helpen. Bij sommige mensen is zelfredzaamheid nu eenmaal ver te zoeken.”

Het Steunpunt is dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur telefonisch bereikbaar via 040 257 18 97. Indien nodig wordt een afspraak gemaakt voor het spreekuur (zie ook www.smh-eindhoven.nl).

Bron ED

(Visited 7 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *