50 plussers ergeren zich aan het telefoongedrag van bestuurders

De bijrijders in een auto irriteren zich tijdens de rit het meest aan bestuurders die hun mobiele telefoon erbij pakken. Agressiviteit in het verkeer is voor hen de op een na grootste irritatiefactor. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van leasemaatschappij Athlon onder ruim 1.000 Nederlanders.

Top 5 ergernissen van bijrijders
1. Telefoongebruik achter het stuur (35 procent)
2. Agressieve bestuurders (33 procent)
3. Bestuurders die te langzaam rijden (14 procent)
4. Snelheidsovertreders (9 procent)
5. Muzieksmaak van de bestuurder (5 procent)

Telefoongebruik achter het stuur is al sinds 2002 verboden, maar toch is de kans op een ongeval door afleiding van telefoons de afgelopen jaren vertienvoudigd. Ruim een op de drie bijrijders ergert zich hier tijdens een autorit het meest aan. Vooral vrouwen vinden het telefoongebruik van de bestuurder irritant: 54 procent heeft er last van. Bij mannen ligt dit percentage lager, van hen geeft 46 procent aan dat ze zich hier tijdens een autorit het meest aan storen. Mannelijke bijrijders ergeren zich meer dan vrouwen aan agressiviteit in het verkeer en aan bestuurders die te langzaam rijden.

Telefoongedrag
Jongeren ergeren zich het minst aan telefoongebruik in de auto. Voor slechts 26 procent van hen is het de grootste irritatiefactor als bijrijder. Automobilisten van 50 jaar of ouder raken het snelst geprikkeld door het telefoongedrag van bestuurders. 40 procent van de 50-plussers geeft aan zich hier tijdens de autorit het meest aan te ergeren. 

Rijstijl
Naast smartphonegebruik ontstaan de grootste onderlinge frustraties over rijstijl en muzieksmaak. Bestuurders die het gaspedaal te hard intrappen zorgen voornamelijk bij 50-plussers voor irritatie. Bijrijders in de leeftijdscategorie 35-49 jaar hebben er de meeste moeite met automobilisten die té rustig aan doen en te ver onder de maximale snelheid blijven. Ergernis bij de inzittenden wordt ook aangewakkerd als de bestuurder een totaal andere muzieksmaak heeft.

Bron: AD
Foto: Pexels/Pixabay

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *