50 plussers en speelgoed

Vintage Toy Car ~ Explored #22

Nostalgie troef gisteren in het ICC. Op de platen- en CD-beurs was voor het eerst ook een hal voorzien voor internationale verzamelaars van speelgoed, miniatuurauto’s en -treinen en soldaatjes. Kleinoden waarvoor verzamelaars vlotjes honderden euro’s neertellen. “Uit nostalgie naar hun jeugd”, zegt organisator Thomas Hoebus.

De platen- en CD-beurs is al 26 jaar een vaste waarde in het Gentse ICC. Al die jaren was er een foto- en computerhal, maar het internet en de digitale fotografie drongen die helemaal naar de achtergrond. Dus namen verzamelaars de standen in.

”Op het internet circuleren ook heel wat oude spullen, maar verzamelaars willen de objecten zien, voelen en ruiken. Met deze verzamelbeurs vullen we een gat in een nichemarkt op. We hebben hier meteen meer dan 30 standhouders”, zegt organisator Thomas Hoebus. “De gemiddelde verzamelaar begint rond zijn 50ste, uit nostalgie naar zijn jeugd. Lego en Matchbox zijn plots weer gewild. Als je dus plannen hebt om ooit zelf geld te verdienen met een verzameling, moet je vandaag kijken waarmee je kinderen spelen”, lacht Thomas. “Het is ook een markt waar toch wel wat geld mee gemoeid is. Voor sommige zeldzame treinen wordt bijvoorbeeld al snel 2.000 euro betaald”, stelt Thomas.

Het aanbod in de hal is inderdaad enorm. Een Nederlandse standhouder biedt een mooie collectie oldtimerwagens aan in miniatuur. Voor een Volkswagen Kever, Mercedes of Citroën betaal je al snel 500 euro. Tientallen verzamelaars kuieren tussen tafels vol speelgoed, autootjes, treintjes en soldaatjes. Allen op zoek naar dat ene zeldzame stuk om hun collectie aan te vullen. “Eigenlijk verzamel ik militaire foto’s en postkaarten, en eretekens. Speelgoedsoldaatjes verzamel ik vooral uit nostalgie omdat ze me doen denken aan mijn jeugd. En het sluit wat aan bij mijn andere collectie”, zegt Chris Grison (49) uit Gent. Zijn buit, enkele plastieken en tinnen soldaatjes, kosten hem 100 euro.

Mannen met treintjes
“Jaren geleden ben ik zelf als verzamelaar begonnen. Nu ik met pensioen ben, verkoop ik op beurzen mijn dubbele figuren uit mijn collectie Napoleon-soldaten. Vooral in de originele verpakking, brengen ze toch aardig wat op”, lacht standhouder Willy Callebaut (63) uit Herent.

Een opvallende stand is die van A.M.S.A.C. uit Gent. De Artevelde Miniatuur Spoorweg Amateur Club is de oudste hobbyclub van treintjesverzamelaars in België. Ze tellen 35 leden en bestaan sinds 1956. Hun lokaal bevindt zich toepasselijk in enkele oude treinwagons in het rangeerstation van Gent-Zeehaven. “We verzamelen niet enkel maar bouwen ook authentieke spoorwegen na voor onze miniatuurtreinen”, legt Gentenaar Rik Gorleer (57) uit. “Mijn fascinatie voor treinen ontstond toen ik er eentje kreeg van Sinterklaas toen ik vijf jaar was. Sindsdien ben ik blijven ‘treinen’. De beurs lokte gisteren ruim 2.200 bezoekers.

Bron: HLN.be

(Visited 12 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *