50 plussers bedenken nieuwe woonvormen

StudentenhuisIn 2040 bestaat Nederland voornamelijk uit ouderen, en zij moeten allemaal zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Op verschillende plekken in het land bedenken mensen nieuwe woonvormen om zo voorbereid te zijn op een goede oude dag.

Zo wonen in Harderwijk zeven 60-plussers samen in een soort studentenhuis: het Thuishuis. Ze hebben allemaal een eigen woning, maar wel zonder keuken. Die delen ze, om op die manier ook de ontmoetingen met elkaar te stimuleren.

Dat is voor bewoner Evert soms nog steeds wel even wennen. Als hij in de keuken begint met koken, krijgt hij meteen hulp aangeboden van twee bewoonsters. “Ik doe het graag alleen, maar ik laat het maar over me heen komen.”

Meer steun nodig
Toch was het voor de bewoners even aftasten toen een van de oudere bewoonsters echt hulpbehoevend werd. Zij is pas geleden naar een verpleeghuis gegaan en de laatste periode was voor de anderen soms best ingewikkeld.

“Je merkte dat ze eigenlijk meer steun nodig had, maar daar zijn wij dan eigenlijk niet zo voor bedoeld”, zegt een bewoonster. Evert vult aan: “Het is een beetje uitvinden hoe dat werkt en wie wat precies doet.”

In Eindhoven besloot een groep 50-plussers om samen te gaan wonen in een oud schoolgebouw: De Schrijver. De bewoners kenden elkaar vooraf nog niet, maar hadden dezelfde insteek. Ze noemen het zelf ‘co-housing’: de privacy van een eigen woning, maar ook het buurtgevoel.

Dorothe en Nico zijn de oudste bewoners. Ze zijn nu nog heel actief, maar als dat minder wordt kunnen ze rekenen op de buren. “Even een appje en dan wordt er meteen geholpen. Dat is zo’n fijn gevoel”, zegt Dorothe. “Mocht een van ons hier ooit alleen komen te zitten, dan is diegene nooit echt alleen.”

De lokalen in het gebouw zijn verbouwd tot woningen, er zijn in totaal 21 appartementen. Het is de bedoeling dat mensen er tot op hoge leeftijd kunnen wonen. Zo zijn er nergens drempels en zijn de deuren breed genoeg om een scootmobiel door te laten.

Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes zoals een klushok en een soort huiskamer. In die laatste ruimte zouden de bewoners samen spelletjes kunnen doen, lezen of tv kijken. Maar dat gebeurt volgens architect Magdaleen Kroese, die het complex ontwierp, nog niet heel veel. “Het gebouw van stenen staat, het gebouw van mensen moet groeien.”

Bron: Nieuwsuur

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *