14e editie van het open Nederlandse damkampioenschap voor veteranen

De veertiende editie van het open Nederlandse damkampioenschap voor veteranen stond vooral in het teken van de hitte. De temperatuur liep in clubgebouw De Doorbraak van het organiserende WSDV niet alleen door de spanning op tot het kookpunt. Al brachten het ‘witten’ van de ramen en het uitdelen van ijsjes wel enige verlichting voor de 87 de warmte trotserende dammers. Zij moesten in vijf dagen tijd acht partijen afwerken, wat de zeventigplussers duidelijk het beste afging. Van hen kwalifceerden er zich liefst vier bij de eerste vijf, onder wie de kampioen.

Na de opening door de demissionaire wethouder van damzaken Han ter Maat kwam Theo van den Hoek in de Wageningse hotpot als nummer één bovendrijven en dat had de Brabantse outsider ook in zijn stoutste dromen niet durven bevroeden. Na een superstart sloeg hij alle aanvallen op zijn leiderspositie af. Het leverde hem ook de Geert van Dijk Trofee op, vernoemd naar de beroemde Wageninger die het tot vice-wereldkampioen wist te brengen.

Na een bloedstollende slotronde waarin de vier koplopers elkaar troffen finishten ten slotte vijf spelers op de eerste plaats. Na enig rekenwerk bleek Van den Hoek eerste, de Zeeuwse oud-kampioen Daaf Kasse (beste 50-plusser) tweede en deelden Delftenaar De Witt en de sterk spelende Limburger Pierre Lacroix de derde plaats. Oud-Elstenaar Henk Grotenhuis ten Harkel voegde zich op het laatste moment bij de top-vier maar had beduidende mindere weerstandspunten.

Brabander Fred Passchier was de beste 60-plussers en Achterhoeker Jan Dallinga (de totaal-kampioen van 2009) veroverde de titel in de 80+-klasse. Barbara Graas toonde zich de nummer één bij de vrouwen.

Alle prijzen werden volgens goed gebruik uitgereikt door de voorzitter van de KNDB, Culemborger Ebbo de Jong. De organiserende vereniging kwam er dit keer nogal bekaaid vanaf. Harry Doomernik (13) deed met een score van +3 van zich spreken en ging met de prijs voor de beste WSDV’er naar huis. Kees Maliepaard (26) speelde het toernooi van zijn leven wat hem de ratingprijs in de klasse 901-1000 opleverde. De klassering van de overige WSDV’ers: Fred Ivens 20, Harry Otten 34, beide organisatoren Henk Kleinrensink 37 en Arie Janssen van Doorn 38 en Jan Dammingh 77.

Bron: hoogenlaag
Foto: paulbr75/pixabay

(Visited 26 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *